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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  12/12/2014
Data da última atualização:  02/06/2017
Autoria:  HONORATO, C. A.; ALMEIDA, L. C. de; NUNES, C. da S.; CARRILHO, E. N. V. M.; MORAES, G.
Afiliação:  CLAUCIA APARECIDA HONORATO, Centro Universitário da Grande Dourados; LUCIANA CRISTINA DE ALMEIDA, Universidade Federal de São Carlos; CLEUJOSÍ DA SILVA NUNES, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul; ELMA NEIDE VASCONCELOS MARTINS CARRILHO, UFscar; GILBERTO MORAES, UFSCAR.
Título:  Gastrointestinal transit of extruded or pelletized diets in pacu fed distinct inclusion levels of lipid and carbohydrate.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 11, p. 829-835, nov. 2014.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Trânsito gastrintestinal de dietas extrusadas ou peletizadas em pacu alimentado com níveis distintos de inclusão de lipídios e carboidratos.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the effect of pelletized or extruded diets, with different levels of carbohydrate and lipid, on the gastrointestinal transit time (GITT) and its modulation in pacu (Piaractus mesopotamicus). One hundred and eighty pacu juveniles were fed with eight isonitrogenous diets containing two carbohydrate levels (40 and 50%) and two lipid levels (4 and 8%). Four diets were pelletized and four were extruded. Carbohydrate and lipid experimental levels caused no changes to the bolus transit time. However, the bolus permanence time was related to diet processing. Fish fed pelletized diets exhibited the highest gastrointestinal transit time. Regression analysis of bolus behavior for pelletized and extruded diets with 4% lipid depicted different fits. GITT regression analysis of fish fed 8% lipid was fitted to a cubic equation and displayed adjustments of food permanence, with enhanced utilization of the diets, either with extruded or pelletized diets. GITT of fish fed extruded diets with 4% lipid was adjusted to a linear equation. The GITT of pacu depends on the diet processing and is affected by dietary levels of lipid and carbohydrate.
Palavras-Chave:  Gelatinização do amido; Starch gelatinization.
Thesagro:  Carboidrato; Lipídio; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Carbohydrates; Lipids; Piaractus mesopotamicus; Viscosity.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113642/1/Gastrointestinal-transit.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE57041 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  24/02/2023
Data da última atualização:  24/02/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RIBEIRO, C. S. da C.; CARVALHO, S. I. C. de; REIFSCHNEIDER, F. J. B.
Afiliação:  CLAUDIA SILVA DA COSTA RIBEIRO, CNPH; SABRINA ISABEL COSTA DE CARVALHO, CNPH; FRANCISCO JOSE BECKER REIFSCHNEIDER, SIRE.
Título:  Espécies, grupos varietais e cultivares.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CORTEZ, R.; NICK, C.; BORÉM, A. (ed.). Pimentas: do plantio à colheita. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2022. p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Origem das pimentas Capsicum. Diversidade de pimentas Capsicum no Brasil. Biologia floral. Características dos frutos de pimenta por grupo varietal. Pimenta-jalapeño. Pimenta-dedo-de-moça. Cambuci ou chapéu-de-frade. Pimenta-de-passarinho ou cumari verdadeira. Pimenta-de-cheiro. Pimenta-bode. Pimneta-cumari-do-pará. Pimenta-murupi. Pimenta-biquinho. Pimenta-malagueta.
Thesagro:  Capsicum sp; Pimenta; Variedade.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH41856 - 1UPCPL - DD
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